Strategie achter een boektitel

Ga een boekhandel binnen en bekijk door de titels in het bestseller-gedeelte. Boekuitgeverijen huren duur betaalde mensen in om een titel of 'kop' te bedenken, omdat het uitgeven van boeken een big business is; daarom wordt er veel nagedacht om hun titels zo commercieel mogelijk te maken. Veel bekende en zeer succesvolle boeken begonnen met andere titels. Volgens Dan Poynter, de vader van self-publishing:

- Tomorrow is Another Day werd Gone With The Wind.
- Blossom and the Flower werd Peyton Place.
- John Thomas and Lady Jane werd Lady Chatterly's Lover.
- Trimalchio in West Egg werd Fitzgerald's The Great Gatsby.
- Something that Happened werd Steinbeck's Of Mice and Men.
- Catch 18 werd Catch 22


Terwijl je in de winkel bent, merk je hoe de andere zoekers een boek oppakken, de voor- en achteromslag scannen en het dan weer neerleggen voordat je naar een ander boek gaat. Het hele proces duurt elk ongeveer twee seconden. Dat is de hele tijd die je hebt om indruk te maken op een potentiële lezer. In die twee seconden moet je letterlijk een beroep doen op drie van de vijf zintuigen die mensen hebben, namelijk zien, spreken en horen, en figuurlijk op de laatste twee, aanraken en ruiken.

1) Zicht: Wanneer iemand voor het eerst in contact komt met de titel van je boek, is dat meestal door het op de voorkant te zien. Dus je titel moet esthetisch aantrekkelijk zijn.

2) Spraak: Als een persoon over de woorden struikelt, zal het de marketing van uw boek nog moeilijker maken. Zelfs als je alleen voor familieleden en vrienden schrijft en je boek gratis weggeeft, is er nog steeds een element van marketing.

3) Geluid: Bedrijfsfilosoof Jim Rhone zegt dat om effectieve communicatie te hebben, je "iets goeds te zeggen hebt, het goed zegt en het vaak zegt". Je titel zal vaak worden gehoord, maar zal het goed zijn en zal het juist gezegd worden?

4) Aanraken: Aanraken betekent ook "verhouden tot" of "invloed hebben op". Figuurlijk gezien moet uw titel zich laten aanraken of aangeraakt worden door in staat te zijn om zich te verhouden tot uw lezers of enige vorm van invloed op hen te hebben.

5) Geur: Uw titel moet figuurlijk een geur afgeven. Met andere woorden, het moet 'een onderscheidende kwaliteit of sfeer' uitstralen. Als het aroma dat de titel afgeeft suggereert dat er weinig aandacht of zorg aan is besteed, zullen mensen aannemen dat de rest van het boek op dezelfde manier is.

Op een recente Publisher's Weekly Bestseller-lijst had één van de 20 boeken een titel van één woord; vijf hadden titels van twee woorden; vier hadden titels van drie woorden; vijf hadden titels van vier woorden; drie hadden titels van vijf woorden; één had een titel van zeven woorden en één had een titel van acht woorden. Het punt is dat de meeste bobo's bij grote uitgeverijen geloven dat hoe eenvoudiger/korter de titel, hoe beter. Geen van de titels was ingewikkeld.

© Lokr Online Informatie. All Rights Reserved.