3 Belangrijke punten om te onthouden bij het schrijven voor het web

Hoewel veel schrijvers graag voor internet schrijven, is het belangrijk om de belangrijkste verschillen te overwegen tussen schrijven voor een traditioneel gedrukt publiek en een internetpubliek. Als u deze drie punten in gedachten houdt, kunt u succes behalen met uw schrijfactiviteiten op internet.

Schrijven voor internet verschilt op drie essentiƫle manieren van traditionele publicatieformaten:
- Lezers publiek
- Formaat
- Levensduur


Het is belangrijk om bij het schrijven rekening te houden met elk verschil.

Hoewel het publiek altijd een belangrijke overweging is voor elke schrijver, is de overweging van het publiek een primaire factor voor internetschrijvers. Hoewel de basisoverwegingen van het publiek (wie verwacht u dat uw primaire lezerspubliek is?) hetzelfde blijven, zijn er enkele belangrijke verschillen.

Ten eerste is het belangrijk om te onthouden dat in traditionele publicaties je publiek enigszins gevangen zit. Als ze eenmaal een gedrukt medium hebben opgepakt of gekocht, zullen ze het waarschijnlijk op zijn minst een paar pagina's geven voordat ze het weggooien. Op internet kan het publiek echter met een klik op de knop afstand nemen van uw woorden, dus u moet gefocust en doelgericht zijn. Je kunt geen tijd nemen voor een langzame opbouw of meanderende discussie. Als u (de schrijver) de goederen niet lijkt af te leveren, gaat de lezer gewoon verder. Dit betekent niet dat je moet voorzien in de laagste noemer, maar het betekent wel dat je je publiek moet kennen en ook moet weten hoe je moet reageren op de behoeften en wensen van dat publiek.

Een ander belangrijk punt is dat veel internetlezers documenten snel scannen voordat ze beginnen met lezen. Het is belangrijk om duidelijk en beknopt te schrijven en zowel pittige koppen en tussenkoppen als pakkende inleidingen en conclusies te gebruiken, aangezien dit de belangrijkste punten zijn voor het scannen.

Hoewel internetdocumenten op het eerste gezicht lijken op traditionele gedrukte documenten, zijn er veel grote verschillen. Een van de belangrijkste is het toegangspunt. Een zoekmachine kan lezers ergens in het midden of aan het einde van uw document afleveren. Als je een coherent en samenhangend stuk hebt geschreven, kunnen die lezers heel goed teruggaan naar het begin om goed te lezen. Als reactie hierop, en op de bovengenoemde scanlezers, is het het beste om langere documenten op te splitsen in verschillende op zichzelf staande stukken die als een geheel kunnen samenwerken of als afzonderlijke documenten als ze op die manier worden benaderd.

Tot slot is een belangrijk verschil tussen traditionele publicaties en internetpublicaties de levensduur. Hoewel de schijnbare levensduur van veel elektronische documenten vluchtig lijkt, is dat in feite niet waar. Kranten- en tijdschriftartikelen in gedrukte publicaties mogen slechts een dag, week of maand actueel zijn, maar op internet worden gearchiveerd. Internetpublicaties worden vaak jarenlang op internet gearchiveerd. Dus hoewel het als schrijver belangrijk is om fris en actueel te zijn, moet u er ook rekening mee houden dat uw lezer op een onbepaald punt in de toekomst toegang kan krijgen tot uw woorden.

Als u deze drie hoofdpunten - doelgroep, formaat en levensduur - in gedachten houdt wanneer u voor internet schrijft, kunt u meer schrijfsucces behalen.

© Lokr Online Informatie. All Rights Reserved.