Chinese kunst

Verschillende vormen van kunst zijn beïnvloed door grote filosofen, leraren, religieuze figuren en zelfs politieke leiders.

Vroege vormen van kunst in China werden gemaakt van aardewerk en jade in de Neolithische periode, waaraan brons werd toegevoegd in de Shang-dynastie. De Shang worden het meest herinnerd vanwege hun bronzen gietwerk, bekend om de helderheid van details.

Fragmenten van aardewerken vaten die dateren van rond het jaar 9000 voor Christus, gevonden in de Xianrendong (Geestengrot) site, Wannian County, in de provincie Jiangxi, vertegenwoordigen enkele van de vroegst bekende Chinese keramiek. De waren werden met de hand gemaakt door ze op te rollen en in vreugdevuren te stoken. Decoraties zijn onder meer geïmponeerde koordmarkeringen en functies die zijn geproduceerd door stempelen en doorboren.

De Xianrendong-site werd bewoond van ongeveer 9000 voor Christus tot ongeveer 4000 voor Christus. In deze periode werden twee soorten aardewerk gemaakt. De eerste bestond uit grove waren die mogelijk bedoeld waren voor dagelijks gebruik. De tweede zijn fijnere, dunnere waren die mogelijk bedoeld zijn voor ritueel gebruik of speciale gelegenheden. Er is archeologisch bewijs dat suggereert dat beide soorten waren op een bepaald moment tegelijkertijd werden geproduceerd.

Sommige experts geloven dat het eerste echte porselein werd gemaakt in de provincie Zhejiang tijdens de Oostelijke Han-periode. Chinese experts benadrukken de aanwezigheid van een aanzienlijk deel van de porseleinvormende mineralen (kaolien, porseleinsteen of een combinatie van beide) als een belangrijke factor bij het definiëren van porselein. Scherven die zijn teruggevonden in archeologische Oostelijke Han-ovens, de geschatte baktemperatuur varieerde van 1260 tot 1300 C, tot 1000 v.Chr. In het vroege keizerlijke China werd porselein geïntroduceerd en verfijnd tot het punt dat in het Engels het woord china synoniem is geworden met hoogwaardig porselein.

Tijdens de Sui- en Tang-periode (581 tot 906) werd een breed scala aan keramiek geproduceerd, laaggebakken en hooggebakken. Deze omvatten de bekende Tang loodgeglazuurde sancai (driekleurige) waren, de hooggebakken, met kalk geglazuurde Yue celadon waren en laaggebakken waren uit Changsha. In het noorden van China werd hooggebakken, doorschijnend porselein gemaakt in ovens in de provincies Henan en Hebei. Een van de eerste vermeldingen van porselein door een buitenlander werd gedaan door een Arabische reiziger tijdens de Tang-dynastie die vastlegde dat: ''"Ze hebben in China een zeer fijne klei waarmee ze vazen maken die zo transparant zijn als glas; er is water doorheen te zien. De vazen zijn gemaakt van klei"

Tang Sancai-begrafenisartikelen zijn een zeer populaire kunst geworden. "Sancai" betekent driekleuren. De kleuren van de glazuren die werden gebruikt om de waren van de Tang-dynastie te versieren, waren echter niet beperkt tot drie in aantal. In het Westen werden Tang sancai-waren door dealers soms ei-en-spinazie genoemd vanwege het gebruik van groen, geel en wit. Hoewel de laatste van de twee kleuren beter omschreven kan worden als amber en gebroken wit / crème.

© Lokr Online Informatie. All Rights Reserved.