Abstracte kunst als therapie

Abstracte kunst is niet alleen een mengeling van kleurrijke betekenisloze patronen en willekeurige vormen.

Ik geloof dat er een duidelijke therapeutische waarde te vinden is in de meeste raadselachtige kenmerken van de zeer verschillende stijlen die tegenwoordig beschikbaar zijn. Wat de belangrijkste beslissing lijkt te zijn, is een zeer zorgvuldige afweging van het specifieke publiek in combinatie met de keuze van het juiste kunstwerk. Dit is niet iets dat lichtvaardig of snel moet worden opgevat. Dit kan iedereen binnen het brede spectrum van individuele doelgroepen omvatten: een drukke bestuurskameromgeving of een enkel kantoor of een kamer waar snel denken, snel reageren en serieuze besluitvorming vereist zijn; of een werknemer die terugkeert van een dag hard werken en gewoon visueel gemasseerd wil worden door een gemakkelijk waarneembaar raadsel; of zelfs de ruimte waarin de wanhopige en veelal onbegrepen persoon die langzaamaan zijn aarzelende greep op de realiteitszin verliest. Er is een enorme verscheidenheid aan mogelijkheden.

Hier zijn enkele voorgestelde associaties vanuit het oogpunt van één kunstenaar:
Kleur speelt een voor de hand liggende helende en therapeutische rol die terug te vinden is in een zorgvuldig geselecteerd vervaardigd stuk, en dus wordt kleurveldwerk, dat steeds populairder wordt, voor het eerst bedacht door kunstenaars als Mark Rothko en Ellsworth Kelly met hun enorme gebieden met lege kleurruimte, kan een algemeen gevoel van rust en stilte toevoegen aan een anders luidruchtige en hectische omgeving. Omdat er maar heel weinig variaties zijn binnen zo'n groot beeld, kan een zacht gevoel van onderdompeling in abstracte stilte elk zenuwachtig of irrationeel denken vertragen en zelfs helpen bij de bijnieruitdaging van een creatieveling.

Onbepaalde vormen of patronen van onder meer Jackson Pollock, Peter Lanyon en Howard Hodgkin (wederom zijn soortgelijke werken geïnspireerd door deze zeer verschillende abstracte stijlen te zien in veel tentoonstellingen, winkels en galerijen), vertonen een zeer positieve associatie en kunnen misschien overtuig een geest vol onlogische gedachten om te pauzeren, gewoon de schijnbare spontaniteit in je op te nemen en dan een andere richting in te slaan. Vooral werken in Hodgkin-stijl kunnen worden gezien als puzzelachtige doeken waarin de waarnemer geen echt referentiepunt heeft en dus vrij is om overal op de afbeelding te "beginnen". En omdat er maar heel weinig afgebakende gebieden zijn, merkt de waarnemer soms onvermijdelijk dat hij het stuk met weinig emotie bekijkt, en kan daarom vrijuit een opmerking maken - positief of niet.

Laten we echter niet ontkennen dat menig beeld dat de potentie heeft om een ​​negatieve reactie uit te lokken, ook van grote waarde kan zijn voor de waarnemer die er echt baat bij zou hebben om zo'n uitdagend beeld te zien dat zo'n slechte associatie met zich meebrengt. Beter daar aan de muur dan hier in het hoofd. In dit geval zijn de klassieke associaties van rood voor bloed en gevaar, zwart voor dood en zonde, bruin voor verval en ziekte, samen met dramatische lijnen en bewegingen die in een schilderij worden aangetroffen, even waardevolle stimulii als ze in de juiste omgeving worden onthuld. Dit komt terug op mijn punt dat ik aan het begin maakte - bij het kiezen van een foto moet er zeer zorgvuldig worden nagedacht om dat ene kunstwerk te vinden dat rechtstreeks tot de diepste delen van de waarnemer spreekt.

© Lokr Online Informatie. All Rights Reserved.